Tarcze hamulcowe prżód 3.0 a 3.2 czy pasują?
Re: Tarcze hamulcowe prżód 3.0 a 3.2 czy pasują?
Jest tak jak Buni pisze, skuteczność na jednorazowym hamowaniu będzie taka sama jak seria, liczy sie skuteczność w sytuacjach jak pisze Buni, w E39M5 dwa razy 200-0 i z gaśnicą do hamulcy
na szczęście nie krzywią się, ale to raczej kwestia jakości zamontowania tarcz i klocków, oraz późniejsze (po rozgrzaniu) równomierne wolne studzenie.

E39 M5 = spełnione marzenie
Ostatnio miałem mało czasu, za zaległości przepraszam, jak na coś nie odpowiedziałem, to piszcie na PW. Pozdrawiam.
Ostatnio miałem mało czasu, za zaległości przepraszam, jak na coś nie odpowiedziałem, to piszcie na PW. Pozdrawiam.
Dzisiaj parę hamowań, w tym jedno z ok 240km/h do 70-90 na maxa z działaniem ABSu przy niższej prędkości, sucha autostrada, bez żadnych problemów. Zero bicia ani nawet smrodu nie czuć. Myślę, że mój zestaw można polecić do niewielkich szaleńst 
Pozdrawiam.

Pozdrawiam.
Orientował się ktoś w cenach/jakości tych tarcz?
http://www.tarox.com.pl/tarcze.php
Każdy kurde mówi co innego.. nie wiadomo na co się zdecydować...
Bombel Ty u siebie chyba masz zwykłe Brembo.. jak Ci się one spisują??
http://www.tarox.com.pl/tarcze.php
Każdy kurde mówi co innego.. nie wiadomo na co się zdecydować...
Bombel Ty u siebie chyba masz zwykłe Brembo.. jak Ci się one spisują??
- Pawel_M3GT
- Auto: E36 M3 S54
Kazdy mowi co innego bo nie kazdy traktuje tarcze jak powinno sie to robic.MP pisze: Każdy kurde mówi co innego.. nie wiadomo na co się zdecydować...
Jeden zawodnik na przyklad , po ostrej jezdzie pojedzie sobie od razu na myjnie na kolka popryskac

Drugi po kilku ostrych hamowaniach zrobi sobie nagly postoj..

A pozniej nowe tarcze po tygodniu sa pokrzywione.. i co co chodzi?

dobra Panowie jak w koncu z tymi tarczami, sa jakies dobre zamieniki do 3.2 z duza roznica ceny czy lepiej kupic oryginaly za te 1400zl kpl?
Witam , jestem tu nowy aktualnie doprowadzam swoja ///M do porzadku i niebawem sie przedstawie , ale teraz na temat
Miałem kilka aut marki BMW z różnymi silnikami od 2,8 po V12 z serii E38 do każdej z nich montowałem tarcze firmy TRW . Teraz do 3,0 E36 założyłem również klocki z tarczami firmy TRW , dopieściłem je przez 600Km lekko no i teraz żywot maja cięższy nic się nie pokrzywiło aktualnie mija 1150KM na tym zestawie , nie wiem oczywiście jak z jazda na torze bo nie miałem narazie okazji testować ale jak na cykl miejski lub autostrady w trasie polecam gorąco . Cena tarczy we wrocławiu około 260zł za sztuke
Miałem kilka aut marki BMW z różnymi silnikami od 2,8 po V12 z serii E38 do każdej z nich montowałem tarcze firmy TRW . Teraz do 3,0 E36 założyłem również klocki z tarczami firmy TRW , dopieściłem je przez 600Km lekko no i teraz żywot maja cięższy nic się nie pokrzywiło aktualnie mija 1150KM na tym zestawie , nie wiem oczywiście jak z jazda na torze bo nie miałem narazie okazji testować ale jak na cykl miejski lub autostrady w trasie polecam gorąco . Cena tarczy we wrocławiu około 260zł za sztuke
Jakies nowe informacje ?
Cos sie komus pokrzywilo i odradza lub odwrotnie - nie dal rady zajechac ?
Chce kupic lzejsze "plywajace" tarcze 315 mm na przod i nie wiem czy brac gladkie z ASO czy jakies nacinane/dziurowane.
Buni, podobno jednak dales rade pogiac Brembo Oro, prawda to ?
Cos sie komus pokrzywilo i odradza lub odwrotnie - nie dal rady zajechac ?
Chce kupic lzejsze "plywajace" tarcze 315 mm na przod i nie wiem czy brac gladkie z ASO czy jakies nacinane/dziurowane.
Buni, podobno jednak dales rade pogiac Brembo Oro, prawda to ?
Buni raczej szybko Ci nie odpowie , po sprzedaży auta prawie tu nie zagląda.Just pisze: Buni, podobno jednak dales rade pogiac Brembo Oro, prawda to ?
Pisać gdzieś , że jednak po 1000km Brembo Oro się pokrzywiło , w tym chyba jedna wizyta na Poznaniu.
Idz w ori albo jakis setup na wiecej tłoczkow ale to juz wieksze koszta. Bombel ma jeszcze brembo o ile sie nie myle moze on cos podpowie.
BMW ///M POWER M3 E36--->M5 E34--->??
Ori czyli ?
Ktos doszedl jaka firma robi ori tarcze do M3 ?
Moze daloby sie kupic poza ASO.
Ktos doszedl jaka firma robi ori tarcze do M3 ?
Moze daloby sie kupic poza ASO.
Tarcze pływające robi firma SHW , nie do dostania poza ASO 

A ktos szybko wykonczyl te ori tarcze ?
One nie sa nacinane ani wiercone wiec moze byc problem z odprowadzaniem ciepla i zastanawiam sie jak wytrzymuja jazde po torze.
One nie sa nacinane ani wiercone wiec moze byc problem z odprowadzaniem ciepla i zastanawiam sie jak wytrzymuja jazde po torze.
- wojtasm5
- Auto: E36 M3EVO OE++
- Kontakt:
Podłącze się pod temat gdyż mam problem. Mechanik nie założył mi tuneli chłodzących do mojego e30 i prawie nowe Zimmermany pływające się pokrzywiły. Wiadomo że tanio nie będzie a może ktoś ma coś do wniesienia w tym temacie.
A jeszcze jedno. próbował ktoś przetaczać pływające tarcze??? Moje mają może 2tys Km. Jakieś rady, porady??
A jeszcze jedno. próbował ktoś przetaczać pływające tarcze??? Moje mają może 2tys Km. Jakieś rady, porady??
Przetoczyć można ale nie jest to proste. Materiał raz przegrzany nawet po przetoczeniu będzie się łatwiej deformował co będzie powodowało bicie tarcz w czasie mocniejszej ekspoatacji.
Co do tarcz to ile produktów tyle opinii. Ja słyszałem że Mikody są dobre i gdyby był rozmiar to bym osobiście przetestował. ATE Power Disc są bardzo średnie bo się pogięły w e36 (średnica 325mm). Oryginały od M3 też średnio znoszą tor (nie są już nowe więc ciężko powiedzieć jak się zachowują prosto z salonu).
Co do tarcz to ile produktów tyle opinii. Ja słyszałem że Mikody są dobre i gdyby był rozmiar to bym osobiście przetestował. ATE Power Disc są bardzo średnie bo się pogięły w e36 (średnica 325mm). Oryginały od M3 też średnio znoszą tor (nie są już nowe więc ciężko powiedzieć jak się zachowują prosto z salonu).
BMW to nie magia, to samochód. BMW serii M to Magia 

Ja bym zauwazyl, ze czesto przetacza sie zbyt delikatnie nie biorac pod uwage rozszerzalnosci metalu. Potem przez chwilke jest ok, a jak tarcza sie rozgrzeje, powiekszy, to przetoczenie nie daje efektu.